Pandeminin başında 45 TL olan bakır 302 TL oldu
Pandeminin başında 45 TL olan bakır 302 TL oldu
Erzincan’da unutulma noktasına gelen bakırcılık yaşatılmaya çalışılıyor.
ERZİNCAN – Erzincan’da bakır ustaları, yemeklik eşyalar ve günlük mutfak gereçleri kullanarak yok olma noktasına gelen bakır sektörünü yaşatmak için çaba harcıyor. Pandeminin başında kilosu 45 TL olan bakır, ham haliyle 302 TL’yi buldu.
Bakır mutfak eşyalarına olan ilginin azalmasıyla birlikte unutulma noktasına gelen bakır ürünler, sağlığa verdiği önemle yeniden rağbet görmeye başladı. Erzincan’ın binlerce yıllık tarihine ışık tutan bakır eserler daha sağlıklı olduğu için vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. Erzincan’da bakır atölyesi bulunan Recep Karakaş, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de döviz, altın ve gümüşte yaşanan yükselişin ardından bakır madeni fiyatlarının hızla arttığına dikkat çekti. Pandeminin başında bakır madeninin kilogramının 45 TL olduğunu belirten Demir, şu anda 302 TL’ye ulaştı. “Geçmişte Erzincan’da bakır talebi oldukça fazlaydı. Erzincan bakırla özdeşleşmiş bir şehirdi. Bakır borsası dolara endeksli olduğu için son dönemde fiyatı arttı. İşleri değil kiloyu artırmak için direniyoruz. Pandeminin başında 45 TL olan bakır madeni fiyatı şimdi 302 TL’ye ulaştı.” söz konusu.
Bakır mutfak gereçlerinin daha sağlıklı olduğunu kaydeden Recep Karakaş, “Bakır çaydanlık ve semaver sıcak suyu çabuk ısıtır yavaş yavaş soğutur. Çaydanlık ve semaverdeki çayın tadını başka hiçbir şeyde alamazsınız. Bakır sürahi soğuk suyun ısınmasını engeller.Sudaki bakterileri öldürür.”
Sağlıklı bir yaşam için bakır ürünlerin her evde bulunması gerektiğine işaret eden Karakaş, bakır ürünlerin üretiminin ve işlenmesinin oldukça zor olduğunu ve tüm aşamalarının atölyede yapıldığını belirterek, “Bakır keçeye önce cilalama işleminden sonra giriyor. Daha sonra sıvamaya girerek burada şeklini alır.Bakırın parlaması için fırça işlemi uygulanır.Bir sonraki aşamada yıkanıp kurutulur ve bantlama işlemine geçilir.Bant işleminden sonra bakır olan bakır boyanmış ve verniklenmiş, bezeme için işlem ve kart işlemlerinden geçerek son halini alıyor.”
Yaz aylarında babasına yardım eden üniversite öğrencisi Batuhan Karakaş, “Okulun olmadığı dönemlerde babama yardım ediyorum. Eskisi gibi bakır işinde çalışan yok. 10 yıldır yardım yapıyorum. babam bu durumda çabuk.” dedi.
Yeraltı Çarşısı’nda bakır esnafı olan Necmi Taş, Erzincan ekonomisine katkı sağlayan bakırın dolarla akaryakıt fiyatını geçtiğini söyledi.
Taş, “Baba mesleğimi bakırcılık olarak sürdürüyorum. Aynı zamanda imalatçıyım. Bakır çok değerlendi. Fiyat artışlarına dayanamaz hale geldik. Yaz aylarında gurbetçiler geliyor. Teşekkür ederiz diyoruz.” Bunun için bakır fiyatları da her gün değişiyor.” Allah sonumuzu hayır eylesin” dedi.